Sziasztok,
A mai nap számomra különleges, egy születésnapra sütöttem meglepetés jelleggel.
Ennek fényében egy régi vizsgamunkámat vettem elő még a főiskolai évekből.
Egy különleges süteményt, a Francia Csokoládé Soufflé-t.
Nehéz hibátlanra elkészíteni, de segítek.
Egyszerűen tartsd be, amit leírok és remek végeredményt fogsz kapni :)
Lássuk a receptet:
- 200 g étcsoki (60-70%)
- 12 tojás sárgája
- 9 tojás fehérje
- 240 g liszt
- 240 g cukor
- 20 g sütőpor
- 10 g vaj (rama margarin pl)
Szétválasztom a tojást fehérjére és sárgájára és egy-egy tálba teszem.
Tojás sárgáját cukorral kikeverem.
Tojás fehérjét kevés sóval felverem kemény habbá.
Csokit gőz felett kevés vajjal felolvasztom. TIPP: a csokoládéhoz adjunk egy csipet sót. Kiemeli az ízét!
A lisztet átszitálom és a sütőporral összekeverem, majd mindent lassan egybeforgatva egyneműsitek.
Széles, laza mozdulatokkal forgassuk a habszerű tésztát alulról kezdve. Vigyázzunk, ne nyomjuk szét a levegőbuborékokat a habban. ;)
A formákat kivajazzuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 percig sütjük.
FONTOS:
- A tojáshabot ne törjük össze, amikor kikeverjük a tésztát!
- Sütés közben véletlenül se nyissuk ki a sütőt! Ilyen esetben a megemelkedett soufflé összeeshet
- Fontos, hogy kiváló minőségű csokoládét használjunk, és lehetőleg friss tojást
- Úgy időzítsük a sütést, hogy forrón, tálaljuk.
Tálaláshoz fagylaltot, gyümölcsöt vagy akár csokoládé öntetet is adhatunk :)
Remélem kipróbáljátok,
Jó étvágyat hozzá :)