Tender.Angus

Konyhaművészet a mindennapokban.

Mindennapi kenyerünk :)

2018. december 09. 17:56 - Tolnai Attila

Sziasztok, 

Mára, egy úgynevezett alap Kenyér receptet hoztam nektek BL- 55 fehér finom liszt felhasználásával.  
Amennyiben más liszttel szeretnétek elkészíteni a receptet, úgy a hozzáadott folyadékmennyiség fog változni.

Lássuk a hozzávalókat:

  • 1 kg liszt átszitálva
  • kb. 6 - 7 dl langyos víz ( ez attól függ, hogy mennyit vesz fel a tészta )
  • 2 - 3 tk só
  • 3 dk élesztő felfuttatva kevés cukorral ( kb 3 - 4 teáskanálnyival )

Elkészítés: 

  1. Az egy kg lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sóval.
  2. 2 dl langyos vízben morzsoljuk el az élesztőt a cukor hozzáadásával. Tegyünk bele 1 evőkanál lisztet, keverjük át és hagyjuk pihentetni. (kovász készítés)
  3. Pihentetés után keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat. 
  4. FONTOS: ne egyszerre öntsük a vízmennyiséget a liszthez, mert lehet túl híg lesz a tészta. 
    Csak fokozatosan 1 dl-ként. 
  5. Ha átkevertük a tésztát, kezdjük el gyúrni. 
  6. Addig gyúrjuk, amíg a tészta szép egyenletes, sima és rugalmas lesz. 
  7. Ezután egy kilisztezett deszkán, cipó formára formázva, konyharuha alatt pihentessük a tésztát ~45-60 percig.  FONTOS:  szobahőmérsékleten kelesszük a kenyeret. 
  8. Amikor megkelt, óvatosan dolgozzuk át a tésztát, formázzuk, majd kilisztezett tepsibe vagy őzgerincformába tesszük. 
  9. A sütőt melegítsük elő 160 fokra felső-alsó fokozatot használva. 
  10. Egy kis souffle formában vagy edényben tegyünk 2 dl vizet a sütő aljára; sütés közben ettől lesz szép a kenyérhéja.
  11.  Süssük készre a kenyeret kb 45-60 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy szépen átsült e. 
  12. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni. 

kenyer.jpg

kenyer2.jpg

 

Frissen, vajjal, zöldségekkel ajánlom megkóstolni :)

kenyer3.jpg

Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tender-angus.blog.hu/api/trackback/id/tr5914466570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása