Sziasztok,
Mára, egy úgynevezett alap Kenyér receptet hoztam nektek BL- 55 fehér finom liszt felhasználásával.
Amennyiben más liszttel szeretnétek elkészíteni a receptet, úgy a hozzáadott folyadékmennyiség fog változni.
Lássuk a hozzávalókat:
- 1 kg liszt átszitálva
- kb. 6 - 7 dl langyos víz ( ez attól függ, hogy mennyit vesz fel a tészta )
- 2 - 3 tk só
- 3 dk élesztő felfuttatva kevés cukorral ( kb 3 - 4 teáskanálnyival )
Elkészítés:
- Az egy kg lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sóval.
- 2 dl langyos vízben morzsoljuk el az élesztőt a cukor hozzáadásával. Tegyünk bele 1 evőkanál lisztet, keverjük át és hagyjuk pihentetni. (kovász készítés)
- Pihentetés után keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
- FONTOS: ne egyszerre öntsük a vízmennyiséget a liszthez, mert lehet túl híg lesz a tészta.
Csak fokozatosan 1 dl-ként. - Ha átkevertük a tésztát, kezdjük el gyúrni.
- Addig gyúrjuk, amíg a tészta szép egyenletes, sima és rugalmas lesz.
- Ezután egy kilisztezett deszkán, cipó formára formázva, konyharuha alatt pihentessük a tésztát ~45-60 percig. FONTOS: szobahőmérsékleten kelesszük a kenyeret.
- Amikor megkelt, óvatosan dolgozzuk át a tésztát, formázzuk, majd kilisztezett tepsibe vagy őzgerincformába tesszük.
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra felső-alsó fokozatot használva.
- Egy kis souffle formában vagy edényben tegyünk 2 dl vizet a sütő aljára; sütés közben ettől lesz szép a kenyérhéja.
- Süssük készre a kenyeret kb 45-60 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy szépen átsült e.
- Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni.
Frissen, vajjal, zöldségekkel ajánlom megkóstolni :)
Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok :)