Tender.Angus

Konyhaművészet a mindennapokban.

Csiperke gomba Pörkölt :)

2018. november 18. 20:27 - Tolnai Attila

Sziasztok, 

A mai napon, egy számomra igen kedves alapanyagból készítettem ételt. 
A gombákat különösen szeretem. Az egyik legfinomabb a csiperke gomba.
Zamatos, lágy húsú gombafajta és sokféle módon ellehet készíteni. 
Gyorsan, egyszerűen. 

Tudjátok, hogy mindig tartok a fagyóban előkészített pörkölt alapot. 
Most is egy ilyen kis "tartalékot" használtam fel. ;) 
Ha frissen készíted, akkor is ugyan ezek az alapanyagok:

 Ismétlés a tudás anyja.: 

  • 700 g vöröshagyma
  • 400 g paradicsom
  • 400 g tv paprika
  • 5 evőkanál olaj. 
  • 60 g só (ízlés szerint)
  • 5-10 g őrölt bors (ízlés szerint)
  • 4 g őrölt kömény
  • 60 g fűszerpaprika 
  • 40 g fokhagyma

Az olajat felhevítjük és a fent említett alapanyagokat apróra vágva, vagy akár nagyobb gerezdekben hagyva elkezdjük lepirítani. Vöröshagyma, paprika, paradicsom és végül fokhagyma a sorrend. Kellően fűszerezzük, majd főzzük puhára az alapot. Ezután egy botmixer segítségével pépesítsük.

img_3934.jpg

1,5 kg gombát használtam a fenti arányokhoz :)
A gombákat megmossuk, majd a külső erős héját eltávolítjuk. Kézzel is könnyű lehúzni, ha a kalap felől kezdjük. 
Előkészítés után félbe vágjuk, vagy negyedeljük, illetve fel is szeletelhetjük.
Kicsi fejű gombákat választottam, így a negyedelést választottam.
Tegyünk fel egy lábast, tegyük bele az olajat és a felszeletelt gombákat. majd mehet a tűzhelyre.
img_3953.jpeg
A gomba először mindig párolódni fog és levet engedni. Ettől nem kell megijedni, elfogja főni a levét. 
Körülbelül 15-20 percig tart ez a folyamat;
Azután folyamatos kevergetés mellett elkezdhetjük lepirítani a gombát. ~5-10 perc után rátehetjük a kész pörkölt alapot és így pirítsuk tovább. Ezután öntsünk rá egy 1 dl vizet és hagyjuk készre főni. 
Személy szerint szeretem, ha a gomba nem fő szét, úgymond harapható marad. Ízlés dolga, ki milyenre főzi :)

img_3963.JPG
 Tálalhatjuk, galuskával, nokedlivel, krumplival, rizzsel vagy friss kenyérrel. 
Bármelyiket is választjátok, nem lehet vele tévedni :)

img_3966.jpeg

Jó étvágyat hozzá :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tender-angus.blog.hu/api/trackback/id/tr4114379764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása