Sziasztok,
A mai napon, egy számomra igen kedves alapanyagból készítettem ételt.
A gombákat különösen szeretem. Az egyik legfinomabb a csiperke gomba.
Zamatos, lágy húsú gombafajta és sokféle módon ellehet készíteni.
Gyorsan, egyszerűen.
Tudjátok, hogy mindig tartok a fagyóban előkészített pörkölt alapot.
Most is egy ilyen kis "tartalékot" használtam fel. ;)
Ha frissen készíted, akkor is ugyan ezek az alapanyagok:
Ismétlés a tudás anyja.:
- 700 g vöröshagyma
- 400 g paradicsom
- 400 g tv paprika
- 5 evőkanál olaj.
- 60 g só (ízlés szerint)
- 5-10 g őrölt bors (ízlés szerint)
- 4 g őrölt kömény
- 60 g fűszerpaprika
- 40 g fokhagyma
Az olajat felhevítjük és a fent említett alapanyagokat apróra vágva, vagy akár nagyobb gerezdekben hagyva elkezdjük lepirítani. Vöröshagyma, paprika, paradicsom és végül fokhagyma a sorrend. Kellően fűszerezzük, majd főzzük puhára az alapot. Ezután egy botmixer segítségével pépesítsük.
1,5 kg gombát használtam a fenti arányokhoz :)
A gombákat megmossuk, majd a külső erős héját eltávolítjuk. Kézzel is könnyű lehúzni, ha a kalap felől kezdjük.
Előkészítés után félbe vágjuk, vagy negyedeljük, illetve fel is szeletelhetjük.
Kicsi fejű gombákat választottam, így a negyedelést választottam.
Tegyünk fel egy lábast, tegyük bele az olajat és a felszeletelt gombákat. majd mehet a tűzhelyre.
A gomba először mindig párolódni fog és levet engedni. Ettől nem kell megijedni, elfogja főni a levét.
Körülbelül 15-20 percig tart ez a folyamat;
Azután folyamatos kevergetés mellett elkezdhetjük lepirítani a gombát. ~5-10 perc után rátehetjük a kész pörkölt alapot és így pirítsuk tovább. Ezután öntsünk rá egy 1 dl vizet és hagyjuk készre főni.
Személy szerint szeretem, ha a gomba nem fő szét, úgymond harapható marad. Ízlés dolga, ki milyenre főzi :)
Tálalhatjuk, galuskával, nokedlivel, krumplival, rizzsel vagy friss kenyérrel.
Bármelyiket is választjátok, nem lehet vele tévedni :)
Jó étvágyat hozzá :)