Sziasztok!
Mára az egyik gluténmentes kenyérreceptem hoztam el nektek.
A hozzávalók:
- 40 dkg kukorica liszt
- 10 dkg rizs liszt
- 2 tk. só
- 2 tk. szódabikarbóna (ez lazítja a tészta állagát)
- ~ 16 evőkanál oliva olaj
- ~ 5 dl langyos víz (illetve, amennyit a tészta felvesz)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szitáljuk, majd összekeverjük. Egy kis mélyedést formázunk a kezünkkel a lisztes keverékbe, mintha egy "mini vulkánt" készítenénk. Fokozatosan ebbe a mélyedésbe öntjük bele az olajat és a víz felét. Alaposan elkeverjük, majd amikor összeállt a tészta elkezdjük erősebben átdolgozni, dagasztani. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és gyúrjuk a tésztát.
Gyúródeszkán dolgozzuk készre a kenyerünket.
Ha ügyesek vagyunk, akkor ez az egész folyamat körülbelül 10 percet vesz igénybe. (Jó kis edzés :D )
15 percet pihentessük a gyúródeszkán a kenyeret. Ezután...
Olajjal kikent őzgerinc formába tegyük a tésztát.
Ha szeretnénk a tetejére szórhatunk szezámmagot például. Jól illik hozzá :)
180 fokra előmelegített sütőben süssük készre, körülbelül 20-30 perc alatt.
Tűpróba itt is szükséges, ellenőrizzük a kenyerünk belsejét megsült e.
Amikor megsült borítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni.
Langyosan, vajjal, friss zöldségekkel igazán finom :)
Jó étvágyat hozzá :)