Sziasztok! :)
Úgy döntöttem, hogy mára az alapok közül hozok nektek egy receptet. Egy alap olasz étel saját tészta receptjét osztom meg veletek.
Egyszóval sokunk kedvencét a Pizzát :)
Egy időben rengeteg pizzát sütöttem szakácsként; igazán izgalmas mikor pörögni kell, és pár perc alatt kész tud lenni egy igazán klasszikus finomság. Hozzáteszem, hogy a pár perchez itt az előkészületeknek, a forró kemencének és a rutinnak nagy szerepe van. :)
Otthon, ha szánunk rá egy kis időt, akkor is viszonylag hamar meglehet egy pazar ebéd, vagy vacsora. No, de akkor lássunk is neki. Először is:
A pizza tészta receptem:
- 1000 g finomliszt
- 3,75 g élesztő
- 27,5 g só
- 7,5 g cukor
- 0,125 l növényi olaj
- 0,5 l víz
Az alapanyagokat összeöntjük egy nagy tálban. A liszt közepére csináljunk egy kis krátert és abba öntsük a langyos vizet, abba morzsoljuk el az élesztőt és kezdjük el szépen kidolgozni a tésztát. Dagasztani úgy kell, mintha kenyeret gyúrnánk. Ez körülbelül annyit tesz, hogy a tésztában sehol ne láss liszt foltot, legyen egyenletesre átgyúrva az egész. Ha megvagyunk ezzel, akkor fedjük le egy konyharuhával és pihentessük, kelesszük 1-2 órát meleg helyen. Felhasználás előtt át kell gyúrni a tésztát óvatosan még egyszer, vigyázzunk, hogy a levegő ne távozzon.
A tészta felosztása kb 30 dkg / pizza. Ez egy klasszikus méretre elég lesz, ha kinyújtjuk. A tésztánk körülbelül így nézzen ki :)
A paradicsom szósz receptem:
- 1 kg paradicsom
- 2 evőkanál oregano
- 2 evőkanál bazsalikom
- 1-2 evőkanál cukor (ez a magyar föld sajátossága miatt kell, nálunk savasabb a paradicsom. :) )
- ízlés szerint só és bors
Pici olajon feltesszük a felvágott paradicsomot (én negyedelni vagy nyolcadolni szoktam) főni 1-2 dl vízzel. Néha keverjük át, fűszerezzük és főzzük pépesre. Amennyiben soknak gondolod a fűszerezést, akkor vedd a felére a mennyiséget. Merj bátran fűszerezni, kísérletezni :) Ha készre főzted a paradicsomszószt, egy botmixer segítségével turmixold le az egészet, így szép, sima pizzaszószt kapunk. :) Ha sok lett, akkor befőttes üvegben néhány napig hűtőben tárolható.
Nekem egyik nagy kedvenc pizzám a Hawaii.
Sokak kedvence, nem kell bemutatni. Vékony tészta, paradicsomszósz, sonka, füstölt sajt (esetünkben), ananász és egy kevés kockára vágott bacon. (csak az íze kedvéért :D )
Másik új kedvenc: vékony tészta, paradicsomszósz, csirkemell, spenót, kukorica és füstölt sajt.