Tender.Angus

Konyhaművészet a mindennapokban.

Előkészület :) Pizza 1.

2018. augusztus 09. 10:00 - Tolnai Attila

Sziasztok! :)

Úgy döntöttem, hogy mára az alapok közül hozok nektek egy receptet.  Egy alap olasz étel saját tészta receptjét osztom meg veletek. 
Egyszóval sokunk kedvencét a Pizzát :) 

Egy időben rengeteg pizzát sütöttem szakácsként; igazán izgalmas mikor pörögni kell, és pár perc alatt kész tud lenni egy igazán klasszikus finomság. Hozzáteszem, hogy a pár perchez itt az előkészületeknek, a forró kemencének és a rutinnak nagy szerepe van. :) 

Otthon, ha szánunk rá egy kis időt, akkor is viszonylag hamar meglehet egy pazar ebéd, vagy vacsora. No, de akkor lássunk is neki. Először is:

A pizza tészta receptem:

  • 1000 g finomliszt
  • 3,75 g élesztő
  • 27,5 g só
  • 7,5 g cukor
  • 0,125 l növényi olaj
  • 0,5 l víz

Az alapanyagokat összeöntjük egy nagy tálban. A liszt közepére csináljunk egy kis krátert és abba öntsük a langyos vizet, abba morzsoljuk el az élesztőt és kezdjük el szépen kidolgozni a tésztát. Dagasztani úgy kell, mintha kenyeret gyúrnánk. Ez körülbelül annyit tesz, hogy a tésztában sehol ne láss liszt foltot, legyen egyenletesre átgyúrva az egész.  Ha megvagyunk ezzel, akkor fedjük le egy konyharuhával és pihentessük, kelesszük 1-2 órát meleg helyen. Felhasználás előtt át kell gyúrni a tésztát óvatosan még egyszer, vigyázzunk, hogy a levegő ne távozzon.

A tészta felosztása kb 30 dkg / pizza. Ez egy klasszikus méretre elég lesz, ha kinyújtjuk.  A tésztánk körülbelül így nézzen ki :) 

img_4175.JPG

 

A paradicsom szósz receptem: 

  • 1 kg paradicsom
  • 2 evőkanál oregano
  • 2 evőkanál bazsalikom
  • 1-2 evőkanál cukor (ez a magyar föld sajátossága miatt kell, nálunk savasabb a paradicsom. :) )
  • ízlés szerint só és bors

Pici olajon feltesszük a felvágott paradicsomot (én negyedelni vagy nyolcadolni szoktam) főni 1-2 dl vízzel. Néha keverjük át, fűszerezzük és főzzük pépesre. Amennyiben soknak gondolod a fűszerezést, akkor vedd a felére a mennyiséget. Merj bátran fűszerezni, kísérletezni :) Ha készre főzted a paradicsomszószt, egy botmixer segítségével turmixold le az egészet, így szép, sima pizzaszószt kapunk. :) Ha sok lett, akkor befőttes üvegben néhány napig hűtőben tárolható.

Nekem egyik nagy kedvenc pizzám a Hawaii. 
Sokak kedvence, nem kell bemutatni. Vékony tészta, paradicsomszósz, sonka, füstölt sajt (esetünkben), ananász és egy kevés kockára vágott bacon. (csak az íze kedvéért :D ) 

img_5874.JPG

 

Másik új kedvenc: vékony tészta, paradicsomszósz, csirkemell, spenót, kukorica és füstölt sajt.

 img_5884.JPG

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tender-angus.blog.hu/api/trackback/id/tr1214169699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása