Sziasztok,
Mára kettő különlegesebb receptet hoztam nektek.
Az elkészítésük egyszerű és szerintem a háztáji verziónál nincs jobb.
Főleg, ha azt nézzük, hogy nincs benne 2 kg cukor és 2 kg ízfokozó :D
Kezdjünk is neki ;)
Házi Ketchup receptem:
- 2 kg (lehetőleg) Magyar paradicsom, de ha nincs szezonja az olasz paradicsomot javaslom.
- 6-8 nagyobb bazsalikom levél
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
A paradicsomot mossuk meg, vágjuk negyedekre majd csumázzuk ki.
Tegyük egy nagyobb lábosba és kezdjük el pirítani. Sózzuk, borsozzuk.
Amikor elkezd levet engedni, öntsünk rá ~ 1-2 dl vizet, keverjük át és fedjük le.
Körülbelül 15 percig hagyjuk így főni, azután tegyük bele egészben a megmosott friss bazsalikom leveleket.
(ha nincs használhatunk szárított fűszert is, de a frissnél nincs jobb)
Egy botmixer segítségével turmixoljuk le a paradicsomot, keverjük át és kóstoljuk meg.
Ha kell fűszerezzünk utána. Só, bors, bazsalikom és esetleg valamilyen édesítő segítségével.
(cukor,méz,folyékony édesítő)
Fedő alatt forraljuk még egy ~5 percet, majd tegyük félre és lefedve hagyjuk kihűlni.
Befőttes üvegbe, vagy csatos üvegbe eltéve sokáig eláll a hűtőszekrényben. :)
Ui. Pizzaalapnak is használhatjuk :)
Házi "KFC"
Lássuk a receptet:
- Fogjunk ~1-2 kg csontozott csirke mellet (csirkeszárny vagy csirkecombbal is kiváló ;) )
- Készítsük elő a fűszereket: só, bors, zeller, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika
(szárított, porított verzióban megvásárolhatóak. A kész fűszer keverékekben ízfokozó található, ezért én kerülöm őket)
- Készítsük elő a felvert tojást, a lisztet és a zsemlemorzsát
A csirkehúst mossuk és tisztítsuk meg, majd ízlés szerint vágjuk fel csíkokra.
A fűszerekből készítsünk keveréket. Próbáljuk ki először a mindenből 1 teáskanál arányt. Keverjük ki és kóstoljuk meg. Ízlés szerint tegyünk még bele a fent említett fűszerekből. Csak bátran ;)
Fűszerezzük a csirkehúst, majd panírozzuk be.
(Liszt, tojás, zsemlemorzsa a sorrend :) )
Ha a panírozás kész, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a husikat; majd 200'C-ra előmelegített sütőben süssük készre ~30-40 perc alatt. Félidőnél forgassuk át, hogy mind a két oldala aranybarnára piruljon.
Ha olajban szeretünk sütni, akkor előmelegített növényi olajban süssük aranybarnára a csirke falatokat.
Sütés után ebben az esetben, ne felejtsük el lecsöpögtetni az olajat róluk.
Tálaláshoz a házi ketchup kiváló párosítás :)
Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok :)