Bográcsban készült, marha pörkölt.
Az előző bejegyzésemben a pörkölt alap volt a megfejtés.
(Lecsó alap, fűszernek pedig só, fűszerpaprika, őrölt kömény)
Egy hétvégi összejövetel megkoronázása egy finom bogrács étel elkészítése és elfogyasztása lehet szeretteink körében. :)
Nem csak a közös étkezésnek, hanem az előkészületeknek, a főzésnek is megvan a csapatépítő ereje.
Próbáljátok ki ;)
A közös étkezés mindig is kapcsolatteremtő erejű, ezen a hétvégén sem történt ez másképp.
Igaz, ez a csapatépítő összejövetelekre is.
Lássuk a hozzávalókat:
- 3200 g marhalábszár
- 700 g vöröshagyma
- 400 g paradicsom
- 400 g tv paprika vagy zöld paprika
- 200 g zsír (a legjobb, ha egy 100-200 g szalonnát pirítunk zsírjára ;) )
- 60 g só (ízlés szerint)
- 5-10 g őrölt bors (ízlés szerint)
- 4 g őrölt kömény
- 60 g fűszerpaprika
- 40 g fokhagyma
Lássuk a receptet, ahogyan én szoktam elkészíteni:
Hozzávalók az alapnak:
Zsírban, finomra (apróra) vágott vöröshagymát pirítunk, (szép aranybarna legyen), majd az apróra vágott paprikát és paradicsomot is hozzá adjuk és együtt pirítjuk, fonnyasszuk egy ideig.
Félrevesszük a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával. Jól átkeverjük, majd felöntjük vízzel. (~3-5 dl). Zsírjára pirítjuk.
Miután zsírjára pirítottuk az alapot, hozzáadjuk az inaktól megtisztított, majd 2x2 cm-es kockára darabolt marhalábszárhúst. Jól átforgatjuk és pirítjuk egy rövid ideig. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymagot és zúzott fokhagymát adunk hozzá, gyakran kevergetve fedő alatt pároljuk. Az elpárolgó folyadékot vízzel pótoljuk. Többször zsírjára pirítjuk, felöntjük vízzel, míg megpuhul a hús. Az utolsó folyadékpótlást 5 dl jó minőségű vörösborral is végezhetjük, zamatosabb lesz az étel.
- Arra figyeljünk, hogy ne nagy tűz mellett készüljön az étel
- Jó minőségű alapanyagokat használjunk
- Többször pirítsuk zsírjára a pörköltet, ugyanis ez adja az utánozhatatlan zamatát
Kínálhatjuk sós vízben főtt burgonyával, nokedlivel, vagy akár párolt rizzsel is.
Egy jó minőségű pohár vörösbor is elkél egy ilyen étel mellé :)
Remélem kipróbáljátok, jó étvágyat hozzá :)