Sziasztok :)
Hétvégén sikerült egy jó hangulatú bográcsozást összehozni, kedves barátaimmal.
Ennek a főzésnek a képeit, receptjét osztom meg veletek.
Az első bejegyzések között megmutattam miként szoktam pörkölt alapot készíteni.
Az előrelátás és a főzés meggyorsítása végett az ilyen pörkölt alapot el szoktam porciózni és lefagyasztom 1, 2, 3 literes mennyiségben.
Pontosan egy ilyen 2 literes fagyasztott pörkölt alap volt most a segítségemre a bográcsozás során.
Azért nézzük át a receptet miből is készült az alap:
- 700 g vöröshagyma
- 400 g paradicsom
- 400 g tv paprika
- 150 g zsír
- 60 g só (ízlés szerint)
- 5-10 g őrölt bors (ízlés szerint)
- 4 g őrölt kömény
- 60 g fűszerpaprika
- 40 g fokhagyma
A zsírt felhevítjük és a fent említett alapanyagokat apróra vágva, vagy akár nagyobb gerezdekben hagyva elkezdjük lepirítani. Vöröshagyma, paprika, paradicsom és végül fokhagyma a sorrend. Kellően fűszerezzük, majd főzzük puhára az alapot. Ezután egy botmixer segítségével pépesítsük. Ha kihűlt, porciózzuk, címkézzük és irány a fagyasztó. :)
A bográcsozás:
A 3 kg sertés combot felkockázzuk, majd folyó hideg vízzel átmossuk.
A bográcsot előkészítjük és jó tűz alapot készítünk a főzéshez.
Amikor a bogrács felforrósodott beletesszük a felkockázott húst és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk.
Ne ijedjünk meg, ha levet enged a hús, ugyanis először a vizet fogja kifőni magából, utána kezdődik meg a pirulási folyamat.
Amikor a húst egyszer lepirítottuk adjuk hozzá a fent megbeszélt alapot és egy kevés vizet.. :)
Fagyott állapotban is beletehetjük az alapot, hamar fel fog engedni.
Amikor elkezd főni a pörkölt többször keverjük át alaposan és pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget.
Esetünkben a főzéshez a víz mellett 3-5 dl jó minőségű vörösbort használtam, amit fokozatosan adagoltam a pörkölthöz.
Esetünkben a pörkölt 4x lett zsírjára pirítva, majd felengedve vörösborral.
Azt hiszem a színe önmagáért beszél :)
Körülbelül 2 óra alatt el is készült a finomság :)
Tálalható tésztával, friss kenyérrel vagy tarhonyával.
Jó pohár vörösbor dukál mellé. :)
Jó étvágyat kívánok hozzá,
Sziasztok! :)