Tender.Angus

Konyhaművészet a mindennapokban.

Baráti Bográcsozás :)

2018. szeptember 04. 18:48 - Tolnai Attila

Sziasztok :)

Hétvégén sikerült egy jó hangulatú bográcsozást összehozni, kedves barátaimmal. 
Ennek a főzésnek a képeit, receptjét osztom meg veletek. 

Az első bejegyzések között megmutattam miként szoktam pörkölt alapot készíteni. 
Az előrelátás és a főzés meggyorsítása végett az ilyen pörkölt alapot el szoktam porciózni és lefagyasztom 1, 2, 3 literes mennyiségben. 
Pontosan egy ilyen 2 literes  fagyasztott pörkölt alap volt most a segítségemre a bográcsozás során.

Azért nézzük át a receptet miből is készült az alap: 

  • 700 g vöröshagyma
  • 400 g paradicsom
  • 400 g tv paprika
  • 150 g zsír 
  • 60 g só (ízlés szerint)
  • 5-10 g őrölt bors (ízlés szerint)
  • 4 g őrölt kömény
  • 60 g fűszerpaprika 
  • 40 g fokhagyma

A zsírt felhevítjük és a fent említett alapanyagokat apróra vágva, vagy akár nagyobb gerezdekben hagyva elkezdjük lepirítani. Vöröshagyma, paprika, paradicsom és végül fokhagyma a sorrend. Kellően fűszerezzük, majd főzzük puhára az alapot. Ezután egy botmixer segítségével pépesítsük. Ha kihűlt, porciózzuk, címkézzük és irány a fagyasztó. :)

 A bográcsozás:

A 3 kg sertés combot felkockázzuk, majd folyó hideg vízzel átmossuk. 
A  bográcsot előkészítjük és jó tűz alapot készítünk a főzéshez. 
Amikor a bogrács felforrósodott beletesszük a felkockázott húst és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk. 
Ne ijedjünk meg, ha levet enged a hús, ugyanis először a vizet fogja kifőni magából, utána kezdődik meg a pirulási folyamat. 

 
Amikor a  húst egyszer lepirítottuk adjuk hozzá a fent megbeszélt alapot és egy kevés vizet.. :)
Fagyott állapotban is beletehetjük az alapot, hamar fel fog engedni. 
Amikor elkezd főni a pörkölt többször keverjük át alaposan és pótoljuk az elfőtt vízmennyiséget. 
Esetünkben a főzéshez a víz mellett 3-5 dl jó minőségű vörösbort használtam, amit fokozatosan adagoltam a pörkölthöz.

img_4092.JPG

Esetünkben a pörkölt 4x lett zsírjára pirítva, majd felengedve vörösborral. 
Azt hiszem a színe önmagáért beszél :)

img_4103.jpg
Körülbelül 2 óra alatt el is készült a finomság :)

img_4105.jpg

Tálalható tésztával, friss kenyérrel vagy tarhonyával.
Jó pohár vörösbor dukál mellé. :)

Jó étvágyat kívánok hozzá, 
Sziasztok! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tender-angus.blog.hu/api/trackback/id/tr2114222279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása